Ralli SM-sarjan 2017 päätöskilpailulla uudet puitteet

Alueen toimijoiden ja RealPark – Lake City Rallyn välinen yhteistyösopimus allekirjoitettiin 4.5. Lempäälän Kehitys Oy:n tiloissa. Allekirjoittajat vasemmalta KOY Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiola, UM Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Tom Olli, Lempäälän Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kari Löytty ja Tampereen UA:ta edustanut rallin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Markku Huhtanen

RealPark – Lake City Rally

On tullut jo tavaksi, että ralli SM-sarjan päätöstahdit taivutellaan Tampereen UA:n vieraana Pirkanmaan monimuotoisilla ralliteillä. Näin myös kuluvalla kaudella, mutta koska elämä on muutosta ja muutos elämää, koetaan syyskuun viimeisenviikonlopun (29 – 30.9.) ralli-ilottelussa melkoinen muodonmuutos. Toki niin kilpailijoille kuin katsojille tärkein asia – reitti, perustuu suurimmalta osalta perinteiseen ”taattuun tavaraan”, mutta aivan uudet puitteet saa kilpailun hermokeskus ja uusi on myös kilpailun nimi.

Liikekeskukset RealPark – Ideapark kilpailun keskiössä

SM-ralli on viime vuosina ollut vahvasti esillä Tampereen keskustassa, mutta ei tällä kertaa. Keskustan liikennettä haittaavat katutyöt ja rallin aikainen näyttely Messukeskuksessa saivat järjestäjän suuntamaan katseen kohti etelää – naapurikunta Lempäälään.

Torstaina 4.5. allekirjoitettiin Lempäälän Kehitys Oy:n neuvottelutiloissa RealPark ja Ideapark liikekeskusten sekä Tampereen UA:n välinen yhteistyösopimus Lake City Rallyn kaikista kilpailukeskustoiminnoista ja myös yleisöerikoiskokeesta kyseisten liikekeskusten alueelle.

Sopimuksen allekirjoittivat Lempäälän Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kari Löytty, UM Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Tom Olli ja KOY Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiola sekä järjestäjän puolesta Lake City Rallyn järjestelytoimikunnan pj. Markku Huhtanen Tampereen UA:sta.

Kilpailukeskukseen vain ”harppaus” Tampere – Helsinki valtatieltä

Kuten jo kilpailun nimi, RealPark – Lake City Rally, vihjaa, rallin hermokeskus sijaitsee RealPark-liikekeskuksessa, jonne löytääkseen ralliväki ei opasteviidakkoa tarvitse. Liikekeskus sijaitsee Lempäälän Marjamäessä, n. 13 km:iä Tampereelta etelään, välittömällä näköetäisyydellä Tampere – Helsinki (E12) valtatiestä.

Eikä pyöriskellä tarvitse perillekään, sillä samaan pihapiiriin sijoittuvat kaikki tarvittavat toiminnot. Kilpailutoimisto, katsastus, huoltoalue, Parc Fermé ja myös rallin lähtö sekä maali. Jopa kilpailun perjantai-iltana käynnistävä vajaan parin kilometrin yleisöerikoiskoe ajetaan vain muutaman sadan metrin etäisyydellä kilpailukeskuksesta, viereisen Ideaparkin kupeella.

SM-sarjan finaalissa on perinteisesti nähty runsaasti kansainvälistä väriä, viime vuoden Pirelli Ralliin osallistui yhdeksän eri kansallisuuden edustajia. Kuvassa venäläispari Gregory Berezkin – Evgeny Novikov taittamassa kilpailun avanneella Teivon yleisö-EK:lla. Myös tänä vuonna kisan käynnistää perjantai-illan yleisöerikoiskoe, mutta suorituspaikka vaihtuu Teivon raviradalta Lempäälän Ideaparkin kupeelle.

Hankit karkkia tai kaivinkoneen, ostosmatka voi olla myös rallimatka

Lähes kaikkea ajateltavissa olevaa tarjoavat ostoskeskukset ja niiden rallihenkinen ilmapiiri, yhdistettynä nykyisiin sallivampiin aukioloihin tarjoaa mahdollisuuden tehdä rallimatkasta myös ostosmatka tai päinvastoin, sillä viikonloppuostosten oheen voit liittää vaikka läheisen erikoiskokeen seuraamisen tai tutustua toimintaan huoltoalueella.

Ralliin henkeen pääset jo torstaina 28.9. Ideaparkin Keskusaukiolla, jossa järjestetään klo 17 alkaen, yleisölle avoin, rallin tiedotustilaisuus, jossa mukana myös kilpailijoita.

Koko rallin ajan kilpailukeskuksen alueelle, myös lähtö- että maaliseremonioihin, on yleisöllä vapaa pääsy. Alueen ainoan maksullisen tapahtuman muodostaa perjantaina ajettava avauserikoiskoe. Aikanaan myyntiin tulevia pääsylippuja samoin kuin koko kisan kattavia rallipaketteja myy Ideaparkin Info.

Viime vuonna SM-sarjan finaalivoittoa Tampereella juhli toistamiseen pari Juha Salo – Marko Salminen. Miten käy rallivuonna 2017 RealPark – Lake City Rallyssa. Se nähdään syyskuun viimeisen viikonlopun lauantai-illan hämärtyessä Lempäälän RealParkin pihamaalla.

 RealPark – Lake City Rally 10 EK:ta 120 EKkm:iä

Tampereen UA:n vuosien saatossa järjestämät monet SM-rallit ovat lähes poikkeuksetta pohjautuneet kaupalliseen nimeen. Tukijoiden vaihtuessa on vaikutelma tapahtuman jatkuvuudesta kuitenkin hämärtynyt. Tästä syystä kilpailun järjestäjä päätti lanseerata uuden, pysyväksi tarkoitetun, perusnimen Lake City Rally. Lake City, järvikaupunki, on seutukunnallinen nimi, jota jo aiemmin on tamperelaistapahtumissa jonkin verran käytetty. Onhan Tampere, jos mikä, sijainniltaan järvikaupunki ja vaikka ralli Tampereen kiertääkin, niin toki sen reitillä kymmenet järvet välppäävät.

RealPark – Lake City Rally on ralli SM-sarjan seitsemästä osakilpailusta viimeinen ja niistä ainoana siinä jaetaan SM-pisteet 1½ kertaisina. Painoarvoa lisää myös uusi käytäntö, jossa loppupisteissä huomioidaan aiemmista kuudesta osakilpailusta viisi parasta sekä jokaisella tämän viimeisen osakilpailun pisteet.

Ralli sisältää 10 erikoiskoetta yhteispituudeltaan runsaat 120 km:iä. Startti tapahtuu perjantaina 29.9. alkaen klo 18.31 ja ohjelmassa on kolme erikoiskoetta. Lauantaina startataan aamukahdeksalta, käsittäen seitsemän erikoiskoetta, joista kaksi ajetaan kahteen kertaan. Tämä tiestö on kokonaisuudessaan perinteistä ”Jyskälä-tiestöä”, sisältäen mm. viime vuoden rallista tutun Säterin Kiharan Valkeakoskella.

SM- ja Cup-luokkien ohella mukana on kattavat lisäluokat niin ”nuotilla” kuin ennakkoon tutustumatta. Ilman ennakkotutustumista ajavat luokat starttaavat tällä kertaa neljän erikoiskokeen reitilleen lauantaiaamuna.

Ossi-V. Takala